Izjava o održivosti

Opredijeljenost Una Consultinga za održivost ugrađena je u naše svakodnevno poslovanje, ukorijenjena još dok smo djelovali kao udruženje za zaštitu okoliša "Una-Sana" i nastavljena od 2010. godine kada smo se razvili u društvo s ograničenom odgovornošću. Naše opredjeljenje za održivu budućnost i očuvanje okoliša prikazano je u našoj misiji i viziji:

Misija: Stručan i motivisan tim, prateći evropske standarde poslovanja, pruža usluge projektovanja i konsaltinga u sektoru voda, zaštite okoliša i komunalne infrastrukture, podržavajući poslovne partnere u ostvarivanju njihovih strateških poslovnih ciljeva i doprinoseći unapređenju životnih uvjeta stanovništva i zaštite prirodnih resursa.

Vizija: Biti pouzdan, efikasan i razvojno orijentisan konsultant, koji će sve raspoložive resurse usredotočiti na pružanje usluga prilagođenih poslovnim partnerima i okruženju i koji će se nametnuti kao vodeći pružalac usluga u regionu na području projektovanja i konsultantskih usluga u sektoru voda i komunalne infrastrukture te očuvanja životne okoline.

Cilj nam je slijediti i promicati dobru praksu održivosti, smanjiti utjecaj svih naših aktivnosti na okoliš i podržati naše zaposlenike da čine isto.

Naše aktivnosti su usmjerene na nekoliko ključnih oblasti:

 1. Ekološka,
 2. Ljudskih resursa,
 3. Društvena,
 4. Ekonomska.
 • Ekološka oblast

Poslovanje uz jedan od rijetkih nacionalnih parkova u Bosni i Hercegovini i briga o rijeci Uni obavezuje nas da doprinesemo i osiguramo da naš grad i regija ostanu atraktivna i zdrava mjesta za život. Stoga, mi:

 • odvajamo otpad (plastika, papir, staklo) i kompostiramo organski otpad u kompostniku u našem dvorištu,
 • posjedujemo mini solarnu elektranu za alternativni izvor energije,
 • izbjegavamo fizička putovanja na sastanke gdje su dostupne praktične alternative (video konferencije i slično),
 • naše kancelarije su opremljene individualnom rasvjetom i termoregulacijom,
 • minimiziramo potrošnju energije odabirom i rasporedom rasvjetnih tijela kako bi se smanjila gustoća snage rasvjete,
 • minimiziramo upotrebu papira i ostalog uredskog potrošnog materijala (usvojen elektronički sistem upravljanja dokumentima, korištenje staklenih ploča i čaša umjesto plastičnih te dvostrani ispis)
 • kupujemo reciklirani sadržaj i lokalno proizvedene materijale i proizvode,
 • naši zaposlenici na posao dolaze pješice ili biciklom pa je Una Consulting posjeduje stalak za bicikla,
 • naša četiri vozila imaju Euro 6 motore,
 • dobrovoljno radimo s lokalnom zajednicom i dajemo donacije kako bi pokušali nadoknaditi emisije ugljika.

Nadalje, Una Consulting je angažirana na projektima koji unapređuju zdravlje i dobrobit stanovništva kao što je izgradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Bihaću, Gradišci, Mostaru i Sarajevu. Una Consulting s ponosom ističe da je prva kompanija u BiH koja se bavi projektima s ciljem poboljšanja ekološkog otiska. Takav je bio projekat decentraliziranog upravljanja otpadnim vodama i izgradnje biljnih uređaja za prečišćavanje u tri općine Unsko-sanskog kantona koji su bili inovativno rješenje kod prečišćavanja otpadnih voda.

Una Consulting ulaže u podizanje svijesti i razvoj kapaciteta svojih zaposlenika o efikasnom korištenju energije, smanjenju otpada, smanjenju emisije CO2 i uticaju na životnu sredinu kako bi se naši zaposleni lično uključili u svakodnevne napore korporativne održivosti i doprinijeli ekološkim aktivnostima u zajednici.

 • Oblast ljudskih resursa

Održivost ljudskih resura obuhvata razvoj vještina i kapaciteta za podršku održivosti kompanije i promoviranje dobrobiti zajednice.

Una Consulting je uspostavio i svakodnevno provodi politike i prakse upravljanja projektima osiguravajući primjenu znanja, vještina, alata i tehnika kako bi se ispunili zahtjevi i očekivanja od projekta. Zalaže se za angažman mladih stručnjaka u sektoru voda i okoliša čiji se kapaciteti jačaju procesom mentorisanjem kroz implementaciju različitih projekata. 

 • Društvena oblast

Una Consulting je vrlo svjestan važnosti društvene održivosti. Bez dobrobiti svoje zajednice Una Consulting ne može očekivati ​​njen rast i dobrobit. Iz tog razloga Una Consulting pomno prati društvene potrebe u svojoj zajednici i uključuje se gdje god je to moguće:

 • prihvatamo jednake mogućnosti i rodnu ravnopravnost, uključujući osnaživanje žena i počastvovani smo što imamo 50% žena u našem timu. Daju im se iste mogućnosti, isti zadaci, podstiču se na dalje školovanje i podjednako su nagrađeni za svoj rad. Osjetljivost prema djeci  i dobrobiti porodice, te pozitivan uticaj na roditelje koji su bez pritiska jer Una Consulting svojim zaposlenima omogućava jednogodišnje roditeljsko odsustvo.
 • već godinama s ponosom podržavamo Centar za djecu bez roditeljskog staranja "Duga", svjesni koliko je teško odgajati djecu, a kamoli napuštenu djecu,
 • u naš tim integrišemo mlade akademske građane koji nastoje da počnu raditi i primjene svoja znanja stečena na fakultetima, te im omogućavamo dodatni razvoj kapaciteta. Znajući koliko je važno dolazak mladih stručnjaka u kompaniju, švicarski dioničari Una Consultinga podržavaju ovakve angažmane obezbjeđujući sredstva za dodatna stručna usavršavanja naših mladih kolega,
 • podržavamo zajednicu u situacijama prirodnih katastrofa (poplave, zemljotresi, itd.).

 

 • Ekonomska oblast

Cilj ekonomske održivosti je poboljšanje životnog standarda tako da poslujemo vodeći računa o kvaliteti života naših zaposlenih, lokalne zajednice u kojoj poslujemo i društva općenito. Vodimo finansijski zdrav posao kako bismo održali profitabilnost kompanije, imajući na umu okruženje, zajednicu i društvene faktore.

Poslujemo u različitim kulturnim, društvenim i poslovnim okruženjima i vjerujemo da je društvo stabilno samo ako su sve interesne strane zadovoljne te poštuju običaje i zakone radnog okruženja. Kao inženjeri, konsultanti i projekt menadžeri, željni smo da iskoristimo najnoviju tehnologiju, ali je koristimo imajući na umu pozitivan uticaj na ljude, ekonomiju i životnu sredinu. Posvećeni smo poslovanju na etički način, stvarajući mjesta sa čistim zrakom, čistom vodom i bez otpada, mjesta u kojima će ljudi uživati ​​i ostati zdravi na zdravoj, održivoj planeti.

Održivost je individualna odgovornost svih nas u našoj kompaniji.

Pretraga referenci

Najave događaja

Reference