Uspješno implementiran program za jačanje kapaciteta u upravljanju otpadnim vodama u jugoistočnoj Evropi

Resursni centar za vode i okoliš Una Consulting d.o.o. Bihać uspješno je implementirao Program  jačanja kapaciteta za upravljanje otpadnim vodama u jugoistočnoj Evropi.

Una Consulting je za projekat „Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodosnabdijevanja i sanitacije (RCDN)” razvio i isporučio 3 programa jačanja kapaciteta za otpadne vode kroz 4 radna paketa:

  • Radni paket 1: Izrada radnih materijala za program razvoja kapaciteta za otpadne vode
  • Radni paket 2: Osposobljavanje lokalnih stručnjaka za otpadne vode kao trenera
  • Radni paket 3: Pilot isporuka programa razvoja kapaciteta za otpadne vode
  • Radni paket 4: Prikupljanje naučenih lekcija i finalizacija seta programa razvoja kapaciteta za otpadne vode.

Kroz 12 mjeseci i navedena 4 radna paket, održano je 6 specifičnih treninga trenera i obučeno 29 trenera za isporuku ovog programa u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji. U sve tri države održane su pilot isporuke obuka za predstavnike JLS i JKP na kojima su obučeni treneri praktično primijenili svoja znanja i vještine. Obučeni treneri su isporučili ukupno 10 modula (treninga i razmjene iskustava među jednakima) u 3 države: 2 modula u Bosni i Hercegovini, 3 modula u Albaniji i 5 modula u Sjevernoj Makedoniji.

Program je završen zajedničkim „de-briefing“ sastancima za svaku državu posebno. Sastancima su prisustvovali treneri koji su sudjelovali na specifičnim treninzima trenera, predstavnici saveza općina i gradova i udruženja javnih komunalnih/vodovodnih preduzeća koje su bile uključene u proces organizacije pilot isporuka, te predstavnici Una Consulting-a i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju, GIZ. Na 3 sastanka zajednički su prikupljene naučene lekcije tokom obučavanja trenera i pilot isporuka te su zajednički definirane preporuke za svaku od država, te predloženi naredni koraci za replikaciju Programa jačanja kapaciteta za upravljanje otpadnim vodama u narednih nekoliko godina.

Kroz čitav proces isporuke, stručnjaci Una Consuling-a su kroz evaluacije prikupljali povratne informacije te iste analizirali i na taj način bolje shvatili potrebe odabranih trenera te nadogradili svoj rad kako bi ispunili očekivanja trenera. Ovakav pristup je ocijenjen pozitivnim što se moglo čuti na zajedničkim „de-briefing“ sastancima gdje su učesnici koji su prošli kroz programe imali samo riječi hvale za stručnjake koji su s njima prošli ovaj proces.

Una Consulting je prva firma u jugoistočnoj Evropi koja je razvila i implementirala ovakav proizvod za jačanje kapaciteta i koja u svom timu ima stručnjake za obučavanje trenera ne samo u oblasti otpadnih voda, nego i u oblasti generičkih obuka.

Izradu i implementaciju programa financiralo je Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) kroz projekat Regionalna mreža za jačanje kapaciteta u oblasti vodosnabdijevanja i sanitacije (RCDN).


Pretraga referenci

Najave događaja

Reference