4. decembar - Svjetski dan gubitaka vode

4. decembar je od strane Međunarodne agencije za vode (IWA) proglašen Svjetskim danom gubitaka vode (World Water Loss Day). IWA je tako od prošle dala poseban naglasak na ovaj problem kako bi podigla svijest o njegovom značaju i obimu.

U zemljama u razvoju procijenjeno je da imaju godišnji NRW od 27 milijardi m3 prema obračunu Svjetske banke, zasnovanom na prosječno uzetoj vrijednosti od 35% vode koja je 'ušla' u sistem i koja je izgubljena. To predstavlja otprilike 6 milijardi US dolara prihoda koje vodovodna preduzeća izgube svake godine. Na primjer, ako bismo upola smanjili gore pomenuti iznos izgubljene vode, dobili bismo dovoljno novca za isporuku vode do još 90 miliona ljudi.

Una Consulting u segmentu upravljanja neprihodovanom vodom predstavlja nacionalnog i regionalnog lidera jer gajimo integralni pristup ovoj problematici kroz čitav set konzultantskih usluga koji obuhvata:

  • Kartiranje mreže i uspostavu GIS/ AutoCad baze podataka,
  • Zoniranje cjelokupne vodovodne mreže – uspostav mjernih zona tj. DMA/PMA zona,
  • Provođenje programa mjerenja,
  • Upravljanje neprihodovanom vodom: detekcija kvarova, vodni bilansi, akcioni planovi za smanjenje neprihodovane vode i sl.,
  • Izrada kalibriranih hidrauličkih modela za detaljnu analizu i planiranje vodovodnih sistema

Svoj doprinos smanjenju neprihodovane vode u Bosni i Hercegovini dajemo i od samog početka Projekta opštinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG Projekat) gdje smo uključeni kao Konzultant i intenzivno surađujemo sa 18 javnih vodovodnih/komunalnih preduzeća (JKP/JVP) . Naš pristup se zasniva od provođenja teoretskih i praktičnih obuka, pružanje podrške na radnom mjestu do klasične detekcije kvarova koje JKP/JVP ne mogu samostalno detektovati.

Naš plan je da i u budućnosti nastavljamo raditi na poslovima smanjenja neprihodovane vode kroz projekte kao što su MEG i druge slične projekte. Na početku navedeni podaci su samo vrh ledenog brijega kojeg trebaju prepoznati menadžeri naših vodovodnih preduzeća, donijeti oduku da se upuste u „borbu“ sa smanjenjem neprihodovane vode obratiti se nama da im pomognemo i da ih vodimo kroz cjelokupan proces upravljanja neprihodovanom vodom.

 

Najave događaja

Reference